
Başlangıçta CPU’lar, herkesin bilgisayarında kullanabileceği evrensel bir madencilik aracı olarak görülüyordu. Kısa süre sonra, GPU’ların çok daha güçlü ve verimli olduğu, tek amaçlı cihazların (nadir FPGA’lar ve geniş yayılmış ASIC’ler) daha da güçlü olduğu ortaya çıktı.
ASIC, belirli bir algoritma için tasarlanmış tek amaçlı bir madencilik cihazıdır. ASIC’ler, oldukça fırsatçı fiyatlandırma politikalarına sahip birkaç şirket tarafından üretilir. Ayrıca, müşterilere göndermeden önce cihazlarında madencilik yapmakla da ünlüdürler.
ASIC madenciliği basittir, ancak istikrarlı bir kar sağlamaz. Rekabet, yalnızca işletme kapasitesi ve üreticinin açgözlülüğü ile sınırlıdır.
Ucuz ve güçlü ASIC’ler, kendilerini bu tür cihazlardan korumak istemeyen çoğu eski algoritmada GPU’ların yerini aldı.
En büyük ASIC sorunu, sınırlı kullanımı ve üreticiler sürekli olarak daha yeni, çok daha enerji verimli modeller piyasaya sürdükçe kripto para birimi kârının sürekli olarak azalmasıdır.

Grafik kartı (GPU), çok sayıda yeni algoritma ile çalışan ve birkaç yıllık kullanımdan sonra bile ikinci el piyasasında iyi bir amortisman değerine (% 40-60) sahip olan, yaygın bir evrensel cihazdır. Garantinin süresi dolduktan sonra (veya daha da iyisi, hemen öncesinde) oyunculara grafik kartları satabilirsiniz.
Yeni kripto para birimlerinin çoğu, kendilerini ASIC’lere karşı korumak için mümkün olduğu kadar merkezi olmayan bir yapıya sahip olmaya çalışıyor. Ayrıca, aynı GPU serisinde bile GPU enerji verimliliğini birçok kez artırabilirsiniz. Desen her algoritma için farklıdır. Bu nedenle, GPU’ların yanı sıra, madencinin varlıkları, süreçte edindikleri değerli bilgileri ve kripto piyasası hakkında elde ettikleri ilgili bilgileri içerir.
Ayrıca, sınırlı güce sahip GPU’lar, ASIC’lere göre kW başına birkaç kat daha fazla kar sağlar.
Bu nedenle, kişisel kullanım için madenciler genellikle en yeni veya önceki nesil GPU’ları kullanır.